Hof: Uitwisseling patiëntgegevens kan veilig

Het landelijke systeem waarmee zorgverleners toegang kunnen krijgen tot patiëntgegevens voldoet aan de regels van veiligheid en privacy. Dat heeft het gerechtshof Leeuwarden Arnhem deze week beslist.


Het hof oordeelde in een procedure die was aangespannen door een huisartsenvereniging. Zij vreest dat het medisch beroepsgeheim in gevaar komt als het systeem wordt gebruikt. De rechter denkt daar anders over en stelt dat het landelijk schakelpunt voldoende waarborgen voor de privacy heeft.

Het LSP is de schakel tussen zorgverleners. Als een patiënt bij zijn huisarts toestemming geeft dat andere zorgverleners, zoals een weekendarts, in geval van nood zijn dossier mogen inzien dan kan de noodarts via het LSP in het dossier. Het medisch dossier zelf blijft bij de huisarts.

Patiënten die het handig vinden dat zorgverleners in geval van nood bij hun gegevens kunnen, moeten daarvoor toestemming geven. Dat moet bij de huisarts, maar ook bijvoorbeeld bij de apotheek. De patiënt bepaalt zelf welke gegevens wel en welke niet mogen worden in gezien.


> Kijk hier op de site van VZVZ voor het regelen van uw toestemming

> Zie ook ons thema over Medische gegevens uitwisselen

> Zie ook ons thema over het Persoonlijk Gezondheidsdossier

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!