Meer openheid rond calamiteiten is goede zaak

Ziekenhuizen moeten meer openheid van zaken geven rond calamiteiten. Openheid over wat er (bijna) misgaat is goed voor patiënten en voor de dokters. Want ze kunnen lering trekken uit fouten van anderen. Maar dat kan alleen als ziekenhuizen eerlijk laten zien wat er mis ging en geen fouten met de mantel der liefde bedekken.

Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF in reactie op uitlatingen van minister Schippers van Volksgezondheid. Schippers wil dat verslagen van ziekenhuizen over calamiteiten openbaar worden. Daar wordt de zorg alleen maar beter van, vindt de minister. Ze wil de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) tevens toestemming geven om sneller in te grijpen bij medische fouten. Zo kan de IGZ straks artsen schorsen als ze ernstige fouten maakten.

De Patiëntenfederatie is blij met de nieuwe openheid. Maar directeur Dianda Veldman waarschuwt wel voor heksenjachten op dokters die een fout maakten. “Het moet niet zo zijn dat dokters straks niet meer durven zeggen dat ze een fout maakten. Uit angst dat de Inspectie anders ingrijpt. Daar is niemand bij gebaat”, aldus Veldman.

De Patiëntenfederatie roept ziekenhuizen op om patiënten bij wie iets mis ging, vaker hun verhaal te laten vertellen. Dianda Veldman: “Het werkt echt heel goed als een patiënt ten overstaan van artsen en verpleegkundigen vertelt wat er mis ging en hoe hij dat heeft ervaren. Daar kan iedereen lessen uit trekken. Bovendien helpt het al als een ziekenhuis of een dokter gewoon een keer 'sorry' zegt".

> Beluister hier het item op BNR-nieuwsradio van 31 mei 2016 - start op 00:35


Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!