Patiëntendossier mag nooit op straat liggen

Vertrouwelijke patiëntgegevens mogen nooit op straat terechtkomen. De patiënt moet er op kunnen vertrouwen dat zijn gegevens veilig zijn. Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF in reactie op een onderzoek van omroep Max.


Die meldt dinsdagavond dat duizenden dossiers in België zijn bewerkt in een gevangenis om ze klaar te maken voor digitalisering. Ook waren dossiers enige tijd in te zien via een vrij toegankelijke website.

Dianda Veldman wijst er op dat het niet de eerste keer is dat dossiers in verkeerde handen kwamen. “Ziekenhuizen moeten daar afspraken over maken als ze derden dossiers in handen geven. Dat mag alleen bij gespecialiseerde bedrijven waarvan de medewerkers een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.”

Ze voegt toe: “We begrijpen dat ziekenhuizen zoeken naar de goedkoopste manier om de dossiers te laten digitaliseren, maar dat mag nooit ten koste gaan van de privacy van de patiënt. Er is heldere wet- en regelgeving over, als die niet wordt nageleefd, is dat een zeer slechte zaak. Dat dit gebeurt, draagt niet bij aan het vertrouwen van de patiënt in zorgaanbieders.”

> Meer info hierover staat in het thema over het delen van medische gegevens

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!